XXVII Festiwal Chórów i Zespołów Śpiewaczych w Walcach

b_0_120_16777215_00_http___www.gokwalce.pl_images_DSC_0402-zespoły.JPGTegoroczny XXVII Festiwal Chórów i Zespołów Śpiewaczych w Walcach – 27. Festival der Chöre und Gesangsgruppen in Walzen, odbył się 24 i 25 listopada w sali Gminnego Ośrodka Kultury w Walcach. Organizatorem tego przedsięwzięcia był Gminny Ośrodek Kultury w Walcach oraz Śląskie Stowarzyszenie Samorządowe w Leśnicy.

W tym roku na scenie wystąpiło łącznie 31 formacji, które zjechały się nie tylko z Opolszczyzny, ale także z pobliskich województw. Festiwal, który na stałe wpisał się w kalendarz imprez kulturalnych mniejszości niemieckiej, należy do jednych z najstarszych imprez kulturalnych mniejszości niemieckiej, który daje możliwość chórom i zespołom śpiewaczym do prezentacji ich niemieckiego dorobku artystycznego przed szeroka publicznością.  Ponadto jest okazją do sprawdzenia swoich możliwości na tle innych grup, które pielęgnują tradycję niemieckich pieśni i śpiewów.
W ostatni listopadowy weekend Gminny Ośrodek Kultury rozbrzmiewał szeroką gamą pieśni i piosenek niemieckich.  W sobotę, 24 listopada zaprezentowało się dziewięć chórów, a drugiego dnia w niedzielę, 25 listopada –  rywalizowały ze sobą 22 zespoły śpiewacze. Festiwal, jak co roku przyciągnął liczną publiczność, która miała okazję posłuchać pieśni w języku niemieckim i zapoznać się z tradycja wspólnego śpiewania.
Chóry oraz zespoły śpiewacze oceniane były przez profesjonalne jury w składzie: Tadeusz Eckert - przewodniczący, Rafał Jilg oraz Żaneta Plotnik. Festiwal prowadzony był przez konferansjera zarówno w języku niemieckim jak i polskim.
W kategorii chórów przyznano następujące miejsca (pasma):

Złote Pasmo:
Brosci Chorus - Brożce
Heimat - Gliwice
Opole Youth Choir – Opole

Srebrne Pasmo:
Chór im. Josepha Von Eichendorfa - Racibórz
Krappitzer Chor - Krapkowice
Cantate z Pawłowa
Campanella – Grabina

Brązowe Pasmo:
DFK Tarnau – Tarnów Opolski
Anioły Serca – Rogów

W kategorii zespoły śpiewacze przyznano następujące miejsca (pasma):

Złote pasmo:

Freundschaft – Zdzieszowice
Heimatglocken - Kotórz Mały
Frohsinn - Ujazd

Każdy z występujących zespołów i chórów otrzymał nagrodę pieniężną oraz pamiątkowy dyplom i statuetki. W czasie obrad jury gościnnie zaśpiewał niemiecki artysta MARKUS, który swoimi niemieckimi utworami umilił publiczności czas oczekiwania na werdykt jurorów.

Przedsięwzięcie zorganizowano dzięki dotacji Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Konsulatu Generalnego Republiki Federalnej Niemiec.