Sprawozdanie z XXVI Przeglądu Orkiestr Mniejszości Niemieckiej Leśnica 2018

b_0_120_16777215_00_images_XXVIPOMN2018_XXVIPOMN077.jpgTegoroczny XXVI Przegląd Orkiestr Mniejszości Niemieckiej Leśnica 2018 odbył się w niedzielę 17 czerwca 2018 r. w miejscowości Lichynia, gmina Leśnica. Przedsięwzięcie  to zorganizowane zostało przez Śląskie Stowarzyszenie Samorządowe we współpracy z Burmistrzem Leśnicy.

W słoneczne popołudnie  w namiocie ustawionym na placu za kościołem w Lichyni, rozbrzmiewała muzyka orkiestr, które przyjechały, aby wziąć udział w corocznym, już XXVI  Przeglądzie Orkiestr Mniejszości Niemieckiej. Przegląd ten wpisał się na stałe w kalendarz imprez kulturalnych, które organizowane są na Opolszczyźnie. Orkiestry miały okazję do zaprezentowania swoich umiejętności muzycznych na scenie przed licznie przybyłą publicznością, która mogła posłuchać utworów kompozytorów niemieckich nawiązujący do niemieckiego dziedzictwa kulturowego, bądź utworów z kręgów niemieckiej kultury. Wśród gości obecni byli Roman Kolek – Wicemarszałek Województwa Opolskiego, Józef Swaczyna – Przewodniczący Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego oraz Starosta Strzelecki, Łukasz Jastrzembski – Burmistrz Leśnicy oraz Sekretarz Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego.
 Do konkursu przystąpiło 17 orkiestr dętych, zarówno z województwa opolskiego, jak i z województwa śląskiego. Po przesłuchaniu wszystkich orkiestr, jury konkursu w składzie: Tadeusz Widera – Przewodniczący, Gotfryd Włodarz oraz Waldemar Olszewski postanowiło przydzielić następujące miejsca w następujących kategoriach:

W grupie ORKIESTRY DOROSŁE:

I miejsce:         Orkiestra Dęta Mechnica – Kamionka
                      Orkiestra Gminna Komprachcie

II miejsce:        Bialska Orkiestra  Dęta

III miejsce:        Orkiestra OSP Węgry
                       Orkiestra Dęta Kotulin

Wyróżnienie:     Orkiestra Dęta Żędowice
                       Orkiestra Parafialna Wiśnicze
                        Musik Kameraden

W grupie ORKIESTY MŁODZIEŻOWE:

I miejsce:        Młodzieżowa Orkiestra Dęta „Kaprys”

II miejsce:       Orkiestra Dęta DFK Pokrzywnica

III miejsce:      Młodzieżowa Orkiestra Dęta Chudoba
                     Jemielnicka Orkiestra Dęta

Wyróżnienie:    Młodzieżowa Orkiestra Dęta z Głogówka
                      Młodzieżowa Orkiestra Dęta Gminy Chrząstowice

W grupie MAŁYCH ORKIESTR:
I miejsce:        BSA BRASS
II miejsce:       Glogovia Brass
III miejsce:      OderBlassBand

Ponadto jury przyznało wyróżnienie dla Andrei Rischka (Bialska Orkiestra Dęta) za piękny wokal, który towarzyszył orkiestrze podczas ich występu.
Każda z występujących orkiestr otrzymała dyplom, puchar oraz nagrodę pieniężną, której wysokość uzależniona była od zajętego miejsca.

Podczas obrad jurorów publiczność mogła posłuchać koncertu w wykonaniu Młodzieżowej Orkiestry Dętej z Leśnicy, która swoim występem zachwyciła publikę oraz umiliła czas oczekiwania na werdykt jurorów.

Podczas ogłaszania werdyktu jury podkreśliło, iż muzyczny i techniczny poziom orkiestr stale się podnosi i również w tym roku, utrzymał się na wysokim poziomie. Życząc dalszych sukcesów, jury podziękowało i pogratulowało wszystkim uczestniczącym w przeglądzie orkiestrom oraz ich dyrygentom, za włożony trud i wysiłek w przygotowanie tak wspaniałego i urozmaiconego repertuaru. Godne uwagi jest poza tym fakt, iż orkiestry nadal się rozwijają, zarówno pod względem technicznym jak i instrumentalnym oraz iż nie brakuje młodzieży i dzieci, które grają w tych orkiestrach, realizując i rozwijając w ten sposób swoją pasję do  muzyki.

Przy realizacji zadania wsparcia organizacyjno-technicznego udzielili: Urząd Miejski w Leśnicy, sołectwo Lichynia, Ochotnicza Straż Pożarna w Lichyni oraz DFK Lichynia.

Organizatorzy pragną serdecznie podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do sprawnego przebiegu XXVI Przeglądu Orkiestr Mniejszości Niemieckiej Leśnica 2018 .

XXVI Przegląd Orkiestr Mniejszości Niemieckiej Leśnica 2018 zrealizowano dzięki dotacjom Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji, Konsulatu Generalnego Republiki Federalnej Niemiec w Opolu oraz ze środków otrzymanych od Samorządu Województwa Opolskiego.