Werdykt jury po XXVII Przeglądzie Zespołów Dziecięcych i Młodzieżowych Mniejszości Niemieckiej Leśnica 2018

Tegoroczny już XXVII Przegląd Zespołów Dziecięcych i Młodzieżowych Mniejszości Niemieckiej Leśnica 2018 odbył się tradycyjnie w dzień pielgrzymki mniejszości narodowych w Górze Św. Anny, który w tym roku przypadł na 3 czerwca.

Przegląd został zorganizowany przez Śląskie Stowarzyszenie Samorządowe we współpracy z Burmistrzem Leśnicy.
Od godziny 12.30 w namiocie ustawionym przy Domu Pielgrzyma wystąpiło łącznie 28 zespołów dziecięcych i młodzieżowych z województwa opolskiego i śląskiego. Każdy zespół zaprezentowały swój dorobek artystyczny, który wywodził się z niemieckiego kręgu kulturowego. Zespoły miały okazję, przed licznie zgromadzona publicznością pokazać swoje umiejętności nie tylko śpiewacze, ale i taneczne.

Wśród przybyłych gości, którzy podziwiali występy zespołów dziecięcych i młodzieżowych byli m. in: Rolf Nikel – Ambasador RFN w Warszawie, Ryszard Galla – Poseł na Sejm,  Józef Swaczyna – Starosta Strzelecki oraz Przewodniczący Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego, Łukasz Jastrzembski – Burmistrz Leśnicy oraz Sekretarz Zarządu Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego, Bernard Gaida – Przewodniczący ZNSSK, Helmut Paisdzior – były poseł na Sejm RP, Rafał Bartek – Przewodniczący TSKN na Śląsku Opolskim, Roman Kolek – Wicemarszałek Województwa Opolskiego, Róża Zgorzelska – członek Zarządu TSKN na Śląsku Opolskim, Zuzanna Donath-Kasiura – Sekretarz TSKN na Śląsku Opolskim, Andrzej Kasiura – Burmistrz Krapkowic i członek zarządu Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego,  ks. dr Piotr Tarliński oraz Marcin Lippa – PrzewodniczącyTSKN Województwa Śląskiego.

Jury XXVII Przeglądu Zespołów Dziecięcych i Młodzieżowych Mniejszości Niemieckiej Leśnica 2018 w składzie: Aleksandra Hindera – Przewodnicząca, Joanna Hassa i Oskar Koziołek po przesłuchaniu występujących zespołów zgłoszonych do udziału w XXVII Przeglądzie ... przyznało następujące miejsca w poszczególnych kategoriach:

Zespoły wokalne (dzieci młodsze):
I miejsce    Sternchen

Zespoły wokalne (dzieci starsze):
I miejsce     Poesie
II miejsce    Szafirki

III miejsce    Friedensdorfer Blüten
IV miejsce     Fantasie

Zespoły wokalne JUNIOR:
  I miejsce    Studio BIS
  I miejsce    Forte
 II miejsce    Con Colore

Zespoły instrumentalne:

I miejsce     Zespół Artystyczny „PICCOLO”

Zespoły taneczne ludowe:

I miejsce     Łężczok I
 II miejsce    WAL-NAK

III miejsce    Łężczok II
IV miejsce     Silesia

Zespoły taneczne nowoczesne (dzieci młodsze):
Wyróżnienie     Oppelner Spatzen

I miejsce    Rytm IV
II miejsce    Midi Perełki
III miejsce    Słoneczka
IV miejsce    Mini Entropia
IV miejsce    Azalie Ostrożnica
IV miejsce    Marlenki

Zespoły taneczne nowoczesne (dzieci starsze):
I miejsce    Perełki
I miejsce    Entropia

II miejsce    Mini Słoneczka

Zespoły taneczne nowoczesne (JUNIOR):
I miejsce    La Bella

I miejsce    Rytm III
II miejsce    Zara II
III miejsce    Przecinek

Zespoły taneczne nowoczesne (SENIOR):
 I miejsce    Zara I

Wszystkim zespołom serdecznie gratulujemy oraz dziękujemy za liczny udział w tegorocznym przeglądzie.

Przy realizacji zadania wsparcia organizacyjno-technicznego udzielili: Urząd Miejski w Leśnicy, Leśnicki Ośrodek Kultury i Rekreacji, Ochotnicza Straż Pożarna z Wysokiej i Dom Pielgrzyma w Górze Św. Anny.

XXVII Przegląd Zespołów Dziecięcych i Młodzieżowych Mniejszości Niemieckiej Leśnica 2018 zrealizowano dzięki dotacji Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Konsulatu Republiki Federalnej Niemiec w Opolu.