XXVI Festiwal Chórów i Zespołów Śpiewaczych w Walcach

b_0_120_16777215_00_images_festiwal2017_festiwal201752.jpgW dniach 18 i 19 listopada 2017 r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Walcach odbył się XXVI Festiwal Chórów i Zespołów Śpiewaczych w Walcach – 26. Festival der Chöre und Gesangsgruppen in Walzen, którego organizatorem jest Gminny Ośrodek Kultury w Walcach oraz Śląskie Stowarzyszenie Samorządowe w Leśnicy. Festiwal jest jednym z najstarszych imprez kulturalnych mniejszości niemieckiej, który umożliwia chórom i zespołom śpiewaczym do prezentacji ich niemieckiego dorobku artystycznego przed szeroka publicznością.

Jest także okazją do sprawdzenia swoich możliwości na tle innych grup, które pielęgnują tradycję niemieckich pieśni i śpiewów.
W ten listopadowy weekend Gminny Ośrodek Kultury rozbrzmiewał niemieckimi pieśniami i piosenkami. W pierwszy dzień imprezy w sobotę, 18 listopada zaprezentowało się pięć chórów, a drugiego dnia w niedzielę, 19 listopada - 21 zespołów śpiewaczych. Festiwal, jak co roku przyciągnął liczną publiczność, która miała okazję posłuchać pieśni w języku niemieckim i zapoznać się z tradycja wspólnego śpiewania.
Chóry oraz zespoły śpiewacze oceniane były przez profesjonalne jury w składzie: Ludmiła Zawadzka - przewodnicząca, Rafał Jilg oraz Tadeusz Eckert. Festiwal prowadzony był przez konferansjera zarówno w języku niemieckim jak i polskim.

W kategorii chórów przyznano następujące miejsca:
I miejsce:   Brosci Chorus – Brożec, Chór Cantabile – Dobrzen Wielki
II miejsce: Krappitzer Chor – Krapkowice, Anioły Serca -Rogów
III miejsce:  DFK Tarnau – Tarnów Opolski

W kategorii zespoły śpiewacze przyznano następujące miejsca:
I miejsce: Ligockie Wrzosy – Elguthe Heide Ligota Prószkowska, Dobrzenianki – Dobrzeń Wielki, Rozśpiewane Serce Opolszczyzny – Rozwadza, Forte - Rogów

II miejsce: Kupskie Echo – Kup; Frohsinn – Leśnica; Echo Krośnicy – Krośnica; Oppelner Mädels – Ozimek-Antonów; Dzióbki – Biestrzynnik; Körnitzer Stimme – DFK Kórnica

III miejsce: Bolko – Nowa Wieś Królewska; Mazelunki – Popielów; Wengerner Echo – Węgry; Kosorowiczanki – Kosorowice; Freundschaft – Zdzieszowice; Heimatglocken – Kotórz Mały; Frohsinn – Ujazd; Heidi – Ozimek; Walczanki – Walce; Długomiłowiczanki – Długomiłowice; Zum Singen Geboren – Chocianowice

Każdy z występujących zespołów i chórów otrzymał nagrodę pieniężną oraz pamiątkowy dyplom i statuetki. W czasie obrad jury gościnnie zaśpiewała niemiecka grupa ELBGLANZ, którzy swoimi niemieckimi utworami umilili publiczności czas oczekiwania na werdykt jurorów.

Przedsięwzięcie zorganizowano dzięki dotacji Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Konsulatu Generalnego Republiki Federalnej Niemiec.

gallery1