2017.10.18 Spotkanie członków Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego w Staniszczach Wielkich gm. Kolonowskie

Dnia 18 b_0_120_16777215_00_images_2017.10.18Kolonowskie_kolonowskie18,1002.jpgpaździernika 2017 r. w restauracji „Gościniec Jaguś” w Staniszczach Wielkich w gminie Kolonowskie odbyło się spotkanie członków Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego, podczas którego tematem przewodnim był temat związany z nowym prawem wodnym.

Tradycyjnie spotkanie otwarte zostało przez Przewodniczącego Zarządu, Pana Józefa Swaczynę oraz  przez gospodarza Gminy Kolonowskie, Pana Norberta Koston.  Po oficjalnym otwarciu Pan Konrad Wacławczyk, Zastępca Burmistrza Kolonowskie zaprezentował pokrótce walory i ciekawostki na temat gminy Kolonowskie. Następnie głos zabrał Pan Henryk Paluch, Zastępca Naczelnika Wydziału Ochrony Środowiska ze Starostwa Powiatowego w Strzelcach Opolskich, który omówił temat dotyczący nowego Prawa wodnego, kompetencji organów oraz opłat za usługi wodne. Gościnne wystąpienie podczas spotkania miał Pan Wiertelorz Zenon, Prezes Fundacji Zielony „Feniks”, który zaprosił obecnych na Ogólnopolski Festiwal Ekoenergetyki oraz na Samorządowe Forum Ekoenergetyki „Ekologicznie i opłacalnie”, które odbędzie się w Opolu. Pan Marian Wojciechowski, Wójt Gminy Reńska Wieś, członek Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego, otrzymał od pozostałych członków serdeczne życzenia i gratulacje za wieloletnie pełnienie funkcji Włodarza Gminy. Na koniec spotkania omówiony został stan przygotowań do wyborów samorządowych w przyszłym roku.

gallery1