Jubileuszowy XXV Festiwal Chórów i Zespołów Śpiewaczych w Walcach

b_0_120_16777215_00_http___gokwalce.pl_images_Zespoły_nd_37.JPGTegoroczny Festiwal Chórów i Zespołów Śpiewaczych Mniejszości Niemieckiej w Walcach odbył się w dniach 19 i 20 listopada 2016 r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Walcach. Obchodził on w tym roku swój 25. letni jubileusz, na którym nie mogło zabraknąć urodzinowego tortu, który pokrojony został wspólnie przez wójta gminy Walce Bernarda Kubata i sekretarz TSKN Zuzannę Donath-Kasiura oraz wicemarszałka województwa opolskiego Romana Kolka. Festiwal należy do jednych z najstarszych imprez kulturalnych mniejszości niemieckiej, który daje możliwość chórom i zespołom do prezentacji ich niemieckiego dorobku artystycznego. Jest także okazją do sprawdzenia swoich możliwości na tle innych grup, które pielęgnują tradycję niemieckich pieśni i śpiewów.

Pierwszego dnia festiwalu na scenie Gminnego Ośrodka Kultury w Walcach przed licznie zgromadzoną publicznością prezentowały się chóry, następnego dnia zaś zespoły śpiewacze, które oceniane były przez jury, w składzie: Ingryda Salamon – przewodnicząca,   Herbert Niedziela oraz Tadeusz Eckert. Festiwal prowadzony był przez konferansjera zarówno w języku niemieckim jak i polskim.
W sobotę, 19 listopada zaprezentowało się siedem chórów, które przyjechały do Walec z całego województwa. Drugiego dnia w niedzielę 20 listopada sala widowiskowa w GOKu rozbrzmiewała głosami 23 zespołów śpiewaczych.
W kategorii chórów przyznano następujące miejsca:
I miejsce :  „ Brosci Chorus” – Brożec
II miejsce: „Krappitzer Chor” – Krapkowice, „Bel Canto” – Polska Cerekiew oraz „Canthabiles” – Kąty Opolskie
III miejsce: : „Heimatklang” – Kłodnica
Wyróżnienie otrzymały chóry: „DFK Tarnau“ – Tarnów Opolski oraz Glogovia – Głogówek.
Tego samego wieczoru pan Hubert Prochta  za działalność na rzecz kultury otrzymał specjalne wyróżnienie.

W kategorii zespołów śpiewaczych przyznano następujące miejsca:
I miejsce: Ligockie Wrzosy – Ligota Prószkowska
II miejsce ex aequo: Kupskie Echo – Kup,  Frohsinn – Leśnica oraz Przysieczanki - Przysiecz
III miejsce ex aequo: Cantate – Czarnowąsy, Dobrzenianki – Dobrzeń Wielki
Wyróżnienia otrzymały: Dzióbki – Ozimek, Echo – Kamień Śląski oraz Walczanki – Walce.
Docenione zostały: Kosorowiczanki – Kosorowice, Oppelner Mädels – Ozimek-Antonów, Rozśpiewane Serca Opolszczyzny – Rozwadza.
Za udział nagrody otrzymały : Bolko Gruden Melodie – Opole, Die Salzfoster – Solarnia, Echo Krośnicy - Krośnica, Freundschaft – Zdzieszowice, Frohsinn – Ujazd, Heidi – Ozimek, Heimatglocken – Kotórz Mały, Körnitzer Stimme – Kórnica, Wengerner Echo – Węgry, Zum Singen Geboren – Chocianowice, Heimatmelodien – Walce.
Każdy z prezentujących się zespołów i chórów otrzymał nagrodę pieniężną oraz pamiątkowy dyplom i statuetkę. Podczas narady jury, w niedzielę 20 listopada odbył się dla publiczności Festiwalu koncert Edwarda Simoni, gwiazdora niemieckiej estrady, grającego niemieckie przeboje w  aranżacji na fletnię Pana oraz na skrzypcach, czym umilił publiczności czas oczekiwania na werdykt jurorów.

Przedsięwzięcie zorganizowano dzięki dotacji Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Konsulatu Generalnego Republiki Federalnej Niemiec.