Przegląd Dorobku Artystycznego Zespołów Mniejszości Niemieckiej w ramach Dożynek Gminnych Leśnica 2016

b_0_120_16777215_00_images_2016Dozynki_Dozynki2016102.jpgW dniach 27 i 28 sierpnia 2016 roku w sołectwie Łąki Kozielskie odbył się  Przegląd Dorobku Artystycznego Zespołów Mniejszości Niemieckiej w ramach Dożynek Gminnych, który był dwudniowym przedsięwzięciem. Imprezę rozpoczął tradycyjnie barwny korowód dożynkowy, który przejechał ulicami Łąk Kozielskich. Po nim, w namiocie festynowym, który ustawiony był na boisku, cześć artystyczna rozpoczęła się koncertem Młodzieżowej Orkiestry Dętej z Leśnicy, pod batutą pana Klaudiusza Lisonia.

Gospodarzami spotkania byli Józef Swaczyna – Przewodniczący Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego, Starosta Strzelecki oraz Łukasz Jastrzembski – Sekretarz Śląskiego Stowarzyszenia Samorządowego, Burmistrz Leśnicy.
Zgodnie z tradycją ks. Henryk Kuczera, Proboszcz Raszowej, poświęcił chleby wypieczone z tegorocznych plonów, które przekazane zostały licznie zaproszonym gościom, wśród których byli: Roman Kolek – Wicemarszałek Województwa Opolskiego, Helmut Paisdzior – były Poseł na Sejm RP, radni, sołtysi poszczególnych sołectw oraz delegacje z partnerskiej gminy Hirschaid i Crostwitz.
Swój dorobek artystyczny zaprezentowały zespoły, które pielęgnują niemiecką tradycję i niemiecką kulturę – grupa śpiewacza Frohsinn oraz zespół wokalny Studio Wokalne BIS.
Tego samego dnia przyznane zostały nagrody w konkursach Koron Żniwnych oraz w konkursie Korowodu Dożynkowego. W tych konkursach wzięło udział 11 sołectw naszej gminy.
Zapowiadaną gwiazdą sobotniego wieczoru był występ niemieckojęzycznego piosenkarza – Rene Ulbrich, który oczarował publiczność swoim występem. Dzień zakończyła zabawa taneczna z zespołem Kampas.
W niedzielne popołudnie występy artystyczne rozpoczęły dzieci z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Raszowej. Następnie wystąpił Krzysztof Hanke z kabaretu Rak ze swoim autorskim programem. Po jego występie zaprezentował się zespół taneczny Silesia z Rozmierki. Kolejnym punktem programu był występ gwiazdy TVS – Kola i Jula. Wręczone zostały również nagrody za wystrój miejscowości. Następnie zespół wokalny Meritum zachwycił publiczność swoim niemiecko-polskim repertuarem. Na koniec imprezy zatańczył zespół taneczny Mini Entropia oraz zespół Entropia. Przegląd zakończył się zabawa taneczna z zespołem BIS.

Przegląd Dorobku Artystycznego Zespołów Mniejszości Niemieckiej w ramach Dożynek Leśnica 2016 zrealizowano dzięki dotacjom Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Konsulatu Generalnego RFN.

Szczególne podziękowania należą się wszystkim występującym zespołom, jak i tym wszystkim, którzy dzięki swojej pracy i zaangażowaniu przyczynili się do zorganizowania i sprawnego przebiegu imprezy.

gallery1